Karski strijkkwartet

Kaja Nowak viool
Natalia Kotarba viool
Diede Verpoest Altviool
Julia Kotarba Cello

Het Karski Quartet, dat in 2018 in België werd opgericht, wint in snel tempo erkenning op de internationale muzikale scène voor zijn gepassioneerde interpretatie van werken gaande van Haydn tot een repertoire uit de 21ste eeeuw.

Het kwartet geeft uitvoeringen op diverse plaatsen in heel Europa. In het seizoen 2022 – 2023 zal het kwartet optreden in België en in het buitenland, maar ook een eerste CD-album opnemen en samen met cellist Raphaël Feye een Boccherini strijkkwintet CD uitbrengen.


De vier musici die aan de basis liggen van het Karski Quartet zijn violistes Kaja Nowak en Natalia Kotarba, violist en altviolist Diede Verpoest en celliste Julia Kotarba. Ze speelden eerst samen in vele verschillende combinaties en in 2018 ontmoetten ze elkaar als kwartet tijdens de Resonances Festival Academy. Kort daarna kregen ze de Grand Prix en de Special Price voor afgestudeerden van het Koninklijk Conservatorium in Brussel tijdens de International Music Competition Triomphe de l’Art in Brussel. Meer recent werden ze
laureaten van de Christine and David Anderson Career Development Prize tijdens de 2022 Banff International String Quartet Competition.
Hun mentoren waren Philippe Graffin, David Waterman (Endellion Quartet), Donald Grant (Elias Quartet) en Simon Rowland-Jones (Chilingirian Quartet). De Karski’s kregen ook verdere opleiding tijdens vervolmakingscursussen zoals het String Quartet programma aan het Royal Northern College of Music in Manchester, de String Quartet Biënnale Amsterdam, en een driejarig programma als artists in residence aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel
in Brussel/Waterloo. Ze studeerden met leden van het Artemis Quartet en Miguel da Silva en namen deel aan masterclasses met leden van andere vermaarde kwartetten zoals Belcea, Ebène of Jerusalem. Ze werden ook geselecteerd om toe te treden tot Le Dimore del Quartetto en het Merita Platform netwerk.
Het Karski Quartet ontleent zijn naam aan Jan Karski, de legendarische weerstandsfiguur uit de tweede wereldoorlog. Hij was geëngageerd om anderen de dramatische waarheid in verband met de oorlog te tonen. De leden van het Karski Quartet geloven sterk dat elke periode helden zoals hij nodig heeft. In tijden van ernstige moeilijkheden voor de hele mensheid, vinden ze Karski’s diep medeleven en vastberaden houding een voorbeeld om na te streven, zowel in de kunst als in het leven.

.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag